30 mai 2008

Artistul zilelor noastre


Am citit zeci de blog'uri si sute de articole, majoritatea comentate pros. Toti au ceva de comentat in sensul rau. Oare nu v'a invatat nimeni ca artistul este creator de lucruri frumoase?

Telul artei nu este de a iesi in evidenta, este de a releva arta si de a'l ascunde pe artist.

Cei care gasesc intelesuri urate in lucrurile frumoase sunt desfranati fara a fi incantatori dar cei care gasesc intelesuri frumoase in lucruri urate sunt oameni cultivati. Pentru ei exista speranta. Sunt cei alesi pentru care lucrurile frumoase inseamna numai creatie.

Desi multi au o arta putin macabra, artistul nu poate fi niciodata morbid. El are capacitatea de a exprima orice.

In schimb arta este cu totul lipsita de utilitate practica.
Artisti suntem toti, fiecare om fiind artist in felul lui, creand ceva deosebit si unic fata de orice lucru.

Arta nu este ceva gandit, este doar creatie si inspiratie. Frumusetea adevarata a artei ia sfarsit acolo unde incepe expresia intelectualizata. Intelectul este prin el insusi un mod de a exagera si nimiceste armonia oricarui chip. In clipa cand cineva sta si gandeste devine in intregime numai nas sau numai frunte, sau altceva respingator.

Nu poti judeca omul dupa cum se exprima. Adevarata lui personalitate se vede dupa felul cum se imbraca, prin arta pe care o creaza, prin ce si cat mananca si chiar din voce. Felul cum gandeste este format de parinti, prieteni, insa psihicul lui se arata in vise.


"La temelia oricarui optimism se afla o spaima pura."

3 comentarii:

Sunt Dumnezeul Meu spunea...

Daca sunt citate din cineva, lipsesc " si numele artistului. Daca nu, felicitarile mele. In sfarsit pot sa afirm ca am mai gasit o fiinta rationala care sa scrie si in blog.

Unknown spunea...

Citate amestecate din "Portretul lui Dorian Grey" de Oscar Wilde mai "telectualilor". Prima pagina a romanului ....

EnigmaB spunea...

Ma bucur ca exista oameni care inca mai citesc :P...